Budimpešta

Cijena: Na upit

Budim i Pešta, dva grada spojena u jednu cjelinu. Jedan na uzbrdici, a drugi u nizini. Na budimsku stranu najlakše je doći uspinjačom (Budavári Sikló), koja vas dovede na Várhegy, dio grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, poznatijem kao brdo gdje se nalazi Budimski dvorac (Budai Vár), tj. Kraljevska palača. S njegovog vidikovca imat ćete i pravi kraljevski pogled na Peštu, Dunav i brojne gradske mostove, od kojih je najstariji, ali i najljepši, Lančani most (Széchenyi Lánchíd).
U blizini Budimskog dvorca nalazi se i Matijaševa crkva (Mátyás-templom), koja je poznata kao mjesto krunjenja carice Sisi za ugarsku kraljicu, a tu je i Ribarska tvrđava (Halászbástya), predivan kompleks sa sedam bijelih tornjeva koji simboliziraju sedam plemena koji su osnovali mađarsku naciju i državu. S ovog mjesta se možda i najbolje vidi panorama grada te zgrada obližnjeg Parlamenta.
Pokrajnje uličice i parkovi neodoljivo podsjećaju na zagrebački Gornji grad, što i nije tako čudno, uzevši u obzir dugogodišnju zajedničku povijest, ali i arhitekte koji su gradili po cijelom Habsburškom carstvu. Brojni kafići i restauranti samo će vas mamiti da se opustite na njihovim terasama. I učinite to, jer se zaista isplati, pogotovo u doba ručka kad imate priliku isprobati poznatu mađarsku kuhinju i sve to zaokružiti čašom odličnog tokajca.
Najbrži način dolaska na lijevu stranu Dunava jest nekim od turističkih minibuseva ili podzemnom željeznicom do Trga Lajosa Kossutha (Kossuth tér) gdje ćete kad izađete iz tunela stati ispred najljepšeg neogotičkog dragulja, zgrade Parlamenta (Országház), treće po veličini u svijetu te glavnog gradskog simbola. Za razliku od nekih drugih europskih parlamenata, mađarski je moguće i posjetiti, ali morate biti dovoljno brzi da u rano jutro uhvatite karte za ulaz.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *