Istanbul

Cijena: Na upit

Veličanstveni Istanbul, najveći europski grad, jedna od kolijevki moderne civilizacije i mjesto gde se istok i zapad susreću. Stoljeća povijesti, kulture, tradicija, velebnih građevina i neprocjenjivih umjetnina tvore čar ovoga grada. Prijestolnica na dva kontinenta i mjesto gdje se kulture susreću definitivno je na listi svakog ozbiljnog putnika.

Razlozi zašto posjetiti Istanbul

Džamije

Otići u Istanbul, to znači obići predivne palače i barem neke od brojnih džamija, tih velebnih građevina, koje izazivaju divljenje, smirenje i duboko poštivanje. Izvori kažu da ih ima oko 2700 no svakodnevno se grade nove, pa se statistika brzo  mijenja. Taj broj govori da je islam dominantna vjera, a džamija najraširenija institucija. Vidjeti samo najveće, najpoznatije ili najstarije – traže od vas puno vremena ako im želite posvetiti pažnju, osjetiti spokoj i uzvišenost koji u njima vladaju, zbog kojega im se ljudi obraćaju i posvećuju.

Najpoznatije džamije su: Aja Sofija, kuća osmanskih sultana Palača Topkapi, sa svojim plavim keramikama: Sultan Ahmetova  džamija (‘plava džamija’), Nova džamija, Sulejmanova džamija (Suleymaniye Camii) i Dolmabahče džamija

 

Zalasci sunca

Istanbul je pun prekrasnih pogleda na gradJedan od favorita je silueta grada iz broda na Bosporu za vrijeme zalaska sunca.

Na drugom mjestu dolazi pogled s mosta. Za panoramski pogled na Istanbulmožete posjetiti Galata toranj ili jedan od mnogih barova na krovovima.

 

Noćni život

Istanbul ima rezonantan noćni život. Puno je mjesta na kojima možete provesti nevjerojatnu noć, a većina lokala je smještena uz Bospor. Istanbulski noćni život s obiljem izbora zadovoljava svačiji ukus zabave. Sve više in mjesta otvara svoje terase na krovovima koji nude pogled na veličanstvene horizonte. Ako cijelonoćni provod nije vaša stvar nego se samo želite opustite uz kavu, Istanbul nudi bezbroj mogućnosti i za to.

 

Hamam

Hamam je tradicionalna turska kupelj – jedna od atrakcija koje možete isprobati. Kupanje u hamamu je bilo dio obreda i dio užitka. Osoba koja se kupa u hamamu prvo ide u prostoriju (saunu) koja se neprestano zagrijava toplim i suhim zrakom. U ovim sobama počinje dio kupanja gdje uslijed topline dolazi do znojenja i čiščenja organizma. Nakon preznojavanja slijedi kupanje hladnom vodom i masaža, te odlazak u sobu za hlađenje i relaksaciju. U Osmanskom Carstvu hamami su bili važan dio turske kulture koja služila kao mjesta za socijalizaciju.

 

Toranj Galata

Toranj Galata (tur. Galata Kulesi) – zvan Christea Turris (lat. Kristov toranj) je srednjovjekovni kameni toranj u četvrti Galata, na sjeveru Zlatnog roga. Jedna je od najupečatljivijih gradskih znamenitosti, to je visoki, stožastim krovom pokriven cilindar koji dominira vizurom i nudi panoramski pogled na stari dio Istanbula i njegovu okolicu. Devetokatni toranj visok je 66,90 metara (62,59 m bez ukrasa na vrhu, 51,65 m na vidikovcu), bio je najviša gradska struktura kada je sagrađen. Toranj ima vanjski promjer od 16,45 metara u podnožju, na 8,95 metara promjera unutra, a zidovi su 3,75 metra debljine.

Tu je restoran i kafić na gornjim katovima koji nudi prekrasan pogled na Istanbul i Bospor. Na gornjim katovima je noćni klub koji ugošćuje turski show. U tornju također postoje i dva dizala.

 

Grand Bazaar

Veliki Bazaar (Kapali Carsi) je vrlo lako pronaći; puno teže je iz njega izaći… To je mali grad za sebe sa kilometrima i kilometrima „gužvastih“ uličica (više od 60 ulica od kojih su dvije glavne), džamijama, bankama, policijskom postajom, restoranima i preko 4000 prodavaonica. Veliki Bazaar je najveća natkrivena tržnica u Turskoj, raj za šopingholičare zbog bogate ponude turskih tepiha (prekrasni radovi), odjeće (sve vrste tkanine, koža, vuna), nakita (posebno zlata iako sumnjam u silne karate u koje se prodavači zaklinju), servisa za kavu i čaj od bakra, keramike (prelijepi ukrasi za svaku kuhinju, ako imate slobodnih polica), lula (klasičnih i vodenih), začina…

Teško je nabrojiti sve što se tamo nudi, a potreban je cijeli dan da bi se sve razgledalo. Bazaar je zatvoren nedjeljom i praznicima.

 

Turska kuhinja

Istanbul je savršen gradu kojem možete okusiti savršenu mješavinu istočnjačke i zapadnjačke hrane. Probajte tradicionalnu tursku hranu, ukusne ‘meze’, jela od mesa, kebape i naravno slastice. Stoljećima stara mješavina kultura je imala veliki utjecaj na gastronomiju. U Istanbulu, možete uživati ​​u raznim kuhinjama, od autentične otomanske preko tipičnih meza, mesnih ili ribljih jela ili moderne kuhinje Zapada. Ako vas apetit još nije napustio, kušajte jednu od brojnih turskih slastica.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *