Pariz

Cijena: Na upit

Što reći o Parizu a da svi već ne znaju? Taj grad je svima nama već duboko u svijesti bez obzira bili mi u njemu ikada ili ne. Grad svjetlosti i grad ljubavi dvije su najčešće korištene poveznice. Zanimljivo termin grad svjetlosti “La Ville-Lumière” nema nikakve veze sa samim svjetlom u smislu električne energije kako se vjeruje već je termin puno stariji od toga, kada je nastao u prosvjetiteljskom dobu mislilo se na grad edukacije i ideja. Drugi termin „grad ljubavi“ ima jasniju poveznicu, Francuzi i Parižani vode ljubav najčešće na svijetu, a ujedno su i među europskim nacijama koje najduže žive, možda upravo zbog ove činjenice.

Evo nekih činjenica koje ne znate:
Pariz svake godine posjeti 44 miliona turista. Po tome je već dugo broj 1 u svijetu.

Pariz je podijeljen u 20 arondisementa. U prvom je otok na Seni “Ile de la Cite” sa katedralom Notre Dame, od njega se ostali arondisementi spiralno ređaju jedan za drugim.

Postao je glavni grad Francuske u 12. stoljeću za vrijeme kralja Filipa Augusta i to je ostao do danas u pauzu od 4 godine za vrijeme njemačke okupacije kada je glavni grad vio Vichy.

Eiffelov toranj je izgrađen za svjetsku izložbu 1889. godine, i služio je kao glavni ulaz. Plan je bio da bude uklonjen nakon 20 godina. Građani pariza smatrali su ga ružnim i jedva su čekali njegov kraj. Ipak vojska je ubrzo otkrila da je vrlo efikasan kao divovska antena što je osiguralo njegov opstanak.

Guy de Maupassant, francuski pisac, ručao je svaki dan u podnožju Eiffelovog tornja, razlog je bio je toranj mrzio a to je bilo jedino mjesto sa kojeg ga nije i vidio.

Francuski pokret otpora presjekao je kablove lifta na Eiffelovom tornju za vrijeme 2. Svjetskog rata kako Hittler koji je dolazio u posjetu za vrijeme okupacije ne bi mogao otići na vrh. Naravno odustao je suočen sa pješačenjem po 1500 stepenica do vrha. Otud izreka da je Hittler okupirao Pariz i Francusku ali nikad Eiffelov toranj.

Za bojanja Eiffelovog tornja potroši se 50 tona boje svakih 7 godina.
Za vrijeme oluje 1999. godine izmjereno je da se Eiffelov toranj ljuljao za 18 cm. Gustav Eiffel je trvido da može izdržati do 70 cm.

Najstariji most u Parizu zove se Pont Neuf (novi most).

1976. godine održano je testiranje na slijepo francuskih i kalifornijskih vina. Navodno su pobjedila kalifornijska a novinar koji je to objavio našao se na crnoj listi.

Japanski turist ponekad budu poslani natrag kući jer dožive izuzetan šok poznat pod pojmom “Pariški sindrom”. Do šoka dođe kada shvate realnost da Pariz nije najljepše mjesto na svijetu.

Prije ulaska nacista u Pariz većina umjetnina je podijeljena na čuvanje po bogatim francuskim kućama kako ne bi došla Njemcima u ruke.

Početkom 20-og stoljeća u Parizu je postojao zoo kojem su držali ljude iz francuskih kolonija, Madagaskara, Indije, Kine, Sudana, Konga, Tunisa i Maroka. Više od milijun ljudi je posjetilo ovaj zoo.

Najveći grad na svijetu koji govori francuski jezik nije Pariz već Kinšasa u Kongu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *