Beč

Cijena: Na upit

Sjedište nekoć moćnog Habsburškog carstva i dan danas pokazuje svu svoju ljepotu, koja se, omeđena Ringom, najviše ‘koncentrirala’ u središtu grada. Na temelju bogate ostavštine iz doba Habsburgovaca, Beč je danas prava europska kulturna prijestolnica.

E sad, hoćete li se uglavnom kulturno uzdizati ili ćete se malo i opustiti u glasovitim bečkim kavanama, prošetati po Prateru i Donauinselu, obaviti mali shopping u Mariahilferstraße i Kärntner Straße, ili otići u noćni provod oko Ringa i Gürtela, odluka je potpuno na vama! Grad u kojem se živi najbolje na svijetu, kako tvrde u konzultantskoj kući Mercer, sigurno vam ima štošta za ponuditi!

Najveći dio bečkih znamenitosti možete vidjeti oko Ringa. Počevši od zgrade Opere (Staatsoper), pa sve do Gradske vijećnice (Rathaus), koja neodoljivo podsjeća na istu u Bruxellesu. Trg ispred Vijećnice najpoznatiji je po tradicionalnom Božićnom sajmu, Christkindlmarktu, koji svake godine privuče nekoliko milijuna posjetitelja. Tamo se može uživati u odličnim delicijama, kolačima ili ručno ukrašenim kuglama za jelku, a još kad zasvira neka domaća pjesma, nema druge nego se vratiti natrag na štand po čašu kuhanog vina ili punča! 🙂

S druge strane ulice nalazi se Burgtheater, a nešto niže i zgrada Sveučilišta u Beču (Universität Wien). Dvije najupečatljivije građevine uz Ring jesu Parlament, iz čije se arhitekture vidi inspiracija starogrčkim hramovima, te carska palača Hofburg. Njezina su karakteristika brojna raskošna krila i dvorišta u kojima se skrivaju vrijedne povijesne zanimljivosti, od kojih su posjetiteljima najinteresantnije one vezane uz caricu Sisi, najpopularniju stanovnicu tih odaja.

Glavni gradski simbol predivna je gotička katedrala sv. Stjepana, čija povijest seže sve do 12. stoljeća. Ako volite poznate snježne kugle kao suvenir, mnoge od njih će imati upravo Stephansdom kao motiv koji ih krasi. Preko puta Katedrale nalazi se kontroverzna Haas Haus, koja je svojim modernim izgledom izazivala mnoge prijepore. Naime, zgrada je prilično visoka i zaklanja pogled na crkvu, koja se praktički vidi tek kad stignete pred nju. No, zgrada je ipak dobro uklopljena u okolinu, te je mnogi niti ne primjećuju.

Vrtovi dvorca Belvedere

Na pokrajnjem trgu, Stephansplatzu, nalaze se brojne kočije koje vas mogu odvesti do koje od ostalih gradskih crkava kao što su Votivkirche, Peterskirche ili Karlskirche, koja je sagrađena kao zavjet za zaštitu od kuge i čije su prepoznatljive ikone dva stupa uz prekrasnu baroknu kupolu.

Kao pravi carski grad, Beč ima i brojne dvorce, od kojih su najpoznatiji Belvedere sa svojim vrtovima, te Schönbrunn, koji je pod zaštitom UNESCO-a i gdje se nalazi Tiergarten, najstariji zoološki vrt na svijetu.

Museumsquartier, tj. Muzejska četvrt, naziv je najpoznatijeg kulturnog dijela grada, koji je ujedno i osma najveća muzejska četvrt na svijetu. Ako vam ni to nije dosta, onda znajte da se nedaleko nalaze i Muzej povijesti umjetnosti (Kunsthistorisches Museum, KHM), Prirodoslovni muzej (Naturhistorisches Museum, NHM) te Albertina. Umjetnost zaista krasi ovaj grad, kako ona suvremena koju simbolizira popularna Hundertwasserhaus, čije šarene boje i oblici kao da lebde, tako i one iz prošlosti, što se može vidjeti po brojnim spomenicima velikanima poput Mozarta, Beethovena, Schuberta ili Straussa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *